Što je Tematski centrirana interakcija - TCI?

TCi je profesionalni koncept djelovanja koji cilja efektivnom učenju i radu u svim situacijama i područjima djelovanja u kojima se radi o komunikaciji:

 • rad u grupi i timu,
 • vođenje grupe ili tima,
 • razvoj vještina vođenja,
 • podučavanje u školama, na visokoškolskim ustanovama,
 • u socijalnom radu,
 • u superviziji, treningu, couchingu.

Iznad svega TCi djeluje kao uvod u osobno uređenje života i razvija izgradnju osobnosti.

Koje su posebnosti TCI-a?

TCI povezuje antropološke temelje s teorijom i metodikom vođenja. Na taj se način procesi u grupama, timovima i ustanovama mogu bolje analizirati, planirati, voditi i vrednovati. U tom su procesu, tijekom obrade sadržajnih zadaća i postavljenih ciljeva, međusobno umreženi suradnja, izgradnja osobnosti i odgovorno djelovanje. Posljedično: rezultatno i ciljno usmjereni rad u kojem svi sudionici iz susreta zajedno uče.

Čemu smjera TCI?

 • jačati samostalnost i odgovornost u kontaktu s drugim ljudima,
 • organizirati žive procese učenja u odnosu prema subjektima i sudionicima susreta,
 • transparentnim učiniti rivalitet i konkurenciju, međusobno postupati fer i partnerski,
 • dalje razvijati kompetenciju vođenja,
 • uspješno voditi gremije, organizacije, kongrese, događanja.

Čemu TCI pridonosi?

TCI podupire ljude u njihovim društvenim zadaćama i pomaže im da i u poteškoćama, koje su izvana ili iznutra uzrokovane, dobro surađuju, vode, zajedno uče. Tako nastaje radno ozračje koje oslobađa motivaciju i kreativne mogućnosti.

TCI je usmjerena na resurse i omogućuje svim sudionicima da sa svojim vlastitim snagama dođu u kontakt i da ih intenziviraju. Pri tome može svaki član grupe, svaki suradnik, svaki koji uči preuzeti odgovornost: za svoj rad i nerad, za svoje djelovanje i za uspjeh zajedničkog rada.

TCI čini radne procese i procese učenja živim i time oslobađajućim. Radi toga se otkriva smisao i radost u vlastitom radu i postiže se veće zadovoljstvo u poslu i životu.

TKO provodi TCI edukaciju?

Već 30-ak godina više od tri generacije učitelja i socijalnih pedagoga, savjetnika i voditelja rade s TCI-om, budući da vođenje prema TCI-u povezuje kompetenciju, motivaciju, vrijednosnu i ciljnu usmjerenost.

Radi toga je TCI edukacija prikladna za sva područja u kojima ljudi trebaju uspješno surađivati u timovima i grupama, u menadžmentu i u pedagogiji, u društvenim organizacijama i poduzećima. Posebice se idealno međusobno nadopunjuju razvoj osobnosti i TCI. Onaj tko pod obrazovanjem podrazumijeva više od pukog prenošenja znanja, može s konceptom TCI-a optimalno povezati učenje i razvoj osobnosti.

Edukaciju u RH provodi KBF u Splitu zajedno s certificiranim učiteljima TCI-a i AZOO podružnicom Split i to od 2015. godine.
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pin It