Teološki časopis Crkva u svijetu (krat. CuS) pokrenuo je godine 1966. nadbiskup splitsko-makarski dr. Frane Franić s nekolicinom najbližih suradnika. Od tada časopis izlazi bez prekida najprije kao dvomjesečnik, a zatim kao tromjesečnik. U ozračju otvaranja Katoličke crkve prema suvremenom svijetu nakon II. vatikanskog sabora CuS je postao značajnim mjestom teološkog promišljanja crkvene problematike na hrvatskim prostorima, te poprištem dijaloga između Crkve i svijeta, kršćanske vjere i konkretnog društva.

Časopis ima sljedeće stalne rubrike: rasprave, prinosi, pogledi, prikazi i osvrti. Pod rubrikom rasprave objavljujemo opširnije radove s teološko-filozofskog i srodnih područja. Rubrika prinosi donosi pojedinačne važne dokumente ili njihove komentare, a u rubrici pogledi svoje mjesto nalaze više subjektivna viđenja i prosudbe naših suradnika. Prikazi i osvrti sadržavaju prikaze i recenzije knjiga iz religijske problematike, te osvrte na važne znanstvene skupove i crkvene događaje.

Uredničko vijeće, s glavnim urednikom na čelu, priprema i uređuje pojedinačne brojeve časopisa, a znanstveno vijeće dugoročno određuje njegov profil. Godine 1996. uvedena je kategorizacija i znanstvena recenzija članaka. Kad je 1999. utemeljen Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, preuzeo je izdavanje Crkve u svijetu kao svoje znanstvene revije. U okviru časopisa postoji živa izdavačka djelatnost te organiziranje brojnih pastoralnih i znanstvenih skupova.

Crkva u svijetu je uvrštena među časopise jednake onima s međunarodnom recenzijom.

Recenzija: vanjske recenzije, pretežito tuzemna, dvostruka, samo znanstveni i stručni radovi, dvostruko slijepa

Prva godina izlaženja: 1966

Učestalost izlaženja (godišnje): 4

Područja pokrivanja: Humanističke znanosti; Filozofija; Teologija;

Prava korištenja: “Crkva u svijetu” je časopis u otvorenom pristupu. Sadržaj časopisa u cijelosti je besplatno dostupan. Korisnici smiju čitati, preuzimati, kopirati, distribuirati, tiskati, pretraživati ili stavljati poveznice na materijal te mijenjati, preoblikovati i prerađivati materijal ili ga koristiti na druge zakonite načine, sve dok odgovarajuće citiraju izvornik, sukladno CC BY licenci.

ISSN 0352-4000 (Tisak)

ISSN 1848-9656 (Online)

UDK: 215

DOI https://doi.org/10.34075/cs

Izdavač:

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu

Zrinsko Frankopanska 19, Split

https://www.kbf.unist.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Url: http://www.kbf.unist.hr/hr/znanost/crkva-u-svijetu

Pin It