Vita Buonforte, studentica psihologije s Fakulteta za filozofiju, društvene znanosti i obrazovanje Sveučilišta u Perugi, koja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu boravi u zimskome semestru u okviru Erasmus+ programa stručne prakse, pod mentorstvom dr. sc. Borisa Vidovića, sudjelovala je u aktivnostima povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se  obilježava 25. studenoga. Kao prvi dio aktivnosti održala je 17. studenoga 2022. stručno predavanje u Sveučilišnoj knjižnici kod doc. dr. sc. Ane Jeličić sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti.

Studentica Buonforte napravila  je uvod o patološkom narcizmu za studente prve godine preddiplomskog studija forenzike. Nakon izlaganja koje je održano na engleskome jeziku, raspravom je moderirala doc. dr. sc. Jeličić prevodeći simultano s talijanskog na hrvatski jezik. U dinamičnoj je raspravi sudjelovalo oko 60-ak studenata. Studentica Buonforte naglasila je dinamiku para između narcisa i žrtve narcističke osobe, koja je vrlo često žena. Opisujući toksičnu dinamiku psihičkog zlostavljanja, dijagnostički profil narcisa, socijalnu i psihološku perspektivu narcizma i posljedice za žrtve; izlaganje je upotpunjeno prikazom stvarnog slučaja narcističkog psihopata i njegovih čina. Potom se otvorila rasprava o drugim pitanjima, kao što je razlika između egocentričnosti i narcisoidnosti, je li počinitelj svjestan psihičkog nasilja i nedostatak empatije kod narcisa.

Druga aktivnost odnosila se na sudjelovanje u dvjema radionicama koje je organizirala ustanova Sklonište za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja koju vodi Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije. Obje su radionice održane 22. i 23. studenoga 2022. u konferencijskoj dvorani Sveučilišne knjižnice za istu grupu studenata forenzike, u kojima je studentica Buonforte također aktivno sudjelovala. Prvoga dana održana je vježba koja se sastoji od formiranja dva tima, jednog koji predstavlja unutarnji glas koji nam sugerira izlazak iz situacije obiteljskog nasilja i drugog koji inzistira na ostanku. Svaki tim navodi svoje razloge za odlazak i za ostanak i tako započinje raspravu o idejama zaključno s konačnim izborom. Zadnji dan radionice radilo se o nedostatku podrške žrtvi bliskih osoba od kojih ona traži pomoć. Studentica Buonforte svoje sudjelovanje produbila je u razgovoru s voditeljicom Skloništa gđom Ivnom Grubišić koja joj je iznijela brojne podatke o aktivnostima Skloništa. Ovom suradnjom sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti, KBF u Splitu proveo je stručno osposobljavanje studentice na stručnoj praksi.

Vita Buonforte

Pin It