4. Kvalitetno obrazovanje, 17. Partnerstvom do ciljeva

Pod pokroviteljstvom Splitsko – dalmatinske županije, a u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Katoličke izdavačke kuće i časopisa Crkva u svijetu održan je 29. rujna 2023. godine Međunarodni znanstveni skup „Lica sv. Jeronima – Vultus sancti Hieronymi“. Osamnaest izlagača iz Hrvatske i inozemstva (Italija, Francuska i Poljska) svojim su predavanjima pokušali pobliže prikazati lica svetog Jeronima. Ovaj je skup nastavak rada našeg Centra Hieronymianum s voditeljem prof. dr. sc. Ivanom Bodrožićem na čelu ujedno i ovogodišnjim dobitnikom osobne nagrade Splitsko - dalmatinske županije

za istaknuti doprinos u proučavanju sv. Jeronima i kršćanske literature. Na početku skupa goste i predavače je kratko pozdravio župan Splitsko - dalmatinske županije Blaženko Boban koji je istaknuo kako se obilježava jubilarna trideseta godišnjica formiranja županije te peta obljetnica otkako je sv. Jeronim proglašen zaštitnikom županije. Nakon župana prisutne je pozdravio gospodin Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko - dalmatinske županije istaknuvši važan projekt preimenovanje Zračne luke Split u Zračnu luku sv. Jeronima.

U ime domaćina, jer se Skup održavao u Biskupskoj palači, prisutne je na hrvatskom i talijanskom jeziku pozdravio generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije don Franjo – Frankopan Velić. Pritom je čestitao županu i predsjedniku Županijske skupštine Dan Županije te organizaciju manifestacije „Dani sv. Jeronima“.  Na kraju pozdrava dekan našeg fakulteta izv. prof. dr. sc. Šimun Bilokapić je prigodnim riječima otvorio Međunarodni znanstveni skup te naglasio kako vjeruje da su se izlagači potrudili istražiti sv. Jeronima, ali da je sv. Jeronim zapravo propitivao i istražio njih.

Sam skup bio je podijeljen u tri sesije po šest izlagača. U prvoj teološko-biblijskoj sesiji, kojoj je moderatorica bila dr. sc. Roberta Franchi, predavanja su održali prof. dr. sc. Ivan Bodrožić s temom „Božje milosrđe kao temelj nadnaravne antropologije prema svetom Jeronimu“, doc. dr. sc. Taras Barščevski s izlaganjem „'Domaćin koji iz svoje riznice vadi novo i staro' (Mt 13,52). Sveti Jeronim kao tumač Matejeva evanđelja“, doc. dr. sc. Stipo Kljajić  s temom „Jeronimov komentar knjige o Joni, Benoîta Jeanjeana s naslovom predavanja „Sveti Jeronim u srazu s krivovjerjem“, prof. Marcin Wysocki s predavanjem „'Radije bi trebalo ojačati vezu izmjenom pisama.' (Ep. 5,1): Sveti Jeronim kao autor pisama“. Zadnje predavanje prve sesije o temi „Jeronim kao povjesničar u djelu De viris illustribus“ održala je Delphine Viellard. Nakon šestog predavanja I. sesije uslijedila je rasprava, a po završetku rasprave kratka pauza i osvježenje prije II. sesije.  Drugu sesiju, obilježenu asketskim temama koju je moderirao prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, predavanjem „Sveti Jeronim nasljedovatelj siromašnog Krista“ otvorila je doc. dr. sc. Vanda Kraft Soić,  prof. Bazyli Degórski izložio je predavanje „Lice svetog Jeronima kao redovnika“, Luciana Mirri temu „Sveti Jeronim kao odgajatelj asketa“, prof. Roberta Franchi temu „Od erotske do asketske žudnje: Jeronimova pisma i Pjesma nad pjesmama“, doc. dr. sc. Andrea Filić održala je predavanje „'Odgojitelj' odgojiteljicâ. Savjeti majkama u pismima svetog Jeronima“. Zadnje predavanje druge sesije održala je doktorandica Maja Rončević s temom „Jeronimovo mladenačko poimanje prijateljstva u svjetlu antičkog ideala prijateljstva“. Nakon zadnjeg predavanja uslijedila je rasprava te pauza i osvježenje. Treću i posljednju sesiju obilježenu temama o Jeronimu i utjecaju na kulturu, moderirala je doc. dr. sc. Vanda Kraft Soić. Prvo predavanje posljednje sesije održala je dr. sc. Vesna Badurina Stipčević s temom predavanja „Sveti Jeronim u hrvatskoglagoljskim izvorima“, temu „Lica svetog Jeronima u Marka Marulića“ održao je prof. dr. sc. Mladen Parlov, Kristijan Kuhar je održao predavanje s temom „Lice svetog Jeronima u štrigovskoj pobožnosti i umjetnosti“. Četvrto predavanje naslovljeno „Sveti Jere Nikole Firentinca u kapeli bl. Ivana Trogirskog“ iznio je prof. Josip Belamarić. Profesor umjetnosti Radoslav Tomić održao je predavanje „Sveti Jeronim u umjetnosti novoga doba u Dalmaciji“. Posljednje predavanje na skupu s nazivom „Prikaz svetog Jeronima u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu“ održala je studentica povijesti umjetnosti na rimskom sveučilištu La Sapienza, Anamarija Runtić.

Na kraju treće sesije uslijedila je rasprava nakon koje se u ime glavnog organizatora predavačima i okupljenim gostima obratio prof. dr. sc. Ivan Bodrožić koji se zahvalio na uloženom trudu i sudjelovanju uz nadu da će se ovakav skup nastaviti i u buduće. Na koncu je nazočnima zaželio da ih sve prati zagovor sv. Jeronima.

 

Tekst: Maja Rončević, mag. theol.

Foto: Sveučilište u Splitu

FOTOGALERIJA:

 

Pin It