Doktorand na PDS-u Kršćanstvo i suvremena kultura Darko Pejanović, u ponedjeljak, 26. listopada 2020., u Novoj knjižnici, obranio je licencijatski rad na temu „Pojam spomena u novoj političkoj teologiji Johanna Baptista Metza­“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Anđelka Domazeta. Ispit je vodilo Povjerenstvo za provođenje obrane licencijatskog rada i licencijatski ispit u sastavu: doc. dr. sc. Edvard Punda, predsjednik; prof. dr. sc. Anđelko Domazet, mentor te doc. dr. dr. sc. Ivan Macut, član. U prvome dijelu ispita Kandidat je predstavio svoj rad kojeg je obradio u tri poglavlja koje nose naslov: Kontekstualna teologija, Ključni pojmovi u novoj političkoj teologiji J. B. Metza, Pamćenje u perspektivi postkonfliktnih društava bivše Jugoslavije. Cilj je rada bio pružiti zaokružen prikaz Metzove teologije kroz glavne pojmove njegove teologije, fokusirajući se na kontekstualnu teologiju, Metzov pojam memoria/spomen i donijeti usporedbu s teološkim mišljenjem o pamćenju u teologiji naših društava.

Nakon iznošenja koncepcije rada, Kandidat je odgovarao na pitanja ispitnoga povjerenstva o radu. Potom je uslijedio drugi dio ispita u kojem je Kandidat odgovorao na dvije od tri zadane licencijatske teme: „izazovi i zadaće fundamentalne teologije prema Hansu Waldenfelsu“ i „različiti pogledi na teologiju povijesti: Oscar Cullmann — Hans Urs von Balthasar“. Treća zadana tema, na koju Kandidat nije trebao odgovorati, bila je „odnos Crkve prema svijetu“.

Po završtku obrane, predsjednik ispitnog povjerenstva doc. dr. sc. Edvard Punda priopćio je odluku da je Kandidat uspješno položio ispit i obranio licencijatski rad i čestitao mu u ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

| Ana Peroš, Služba za PDS |

Pin It