Studijski posjet dr. sc. Nicholasa Doubleta

U okviru zajedničkoga projekta KBF-a u Splitu i Teološkog fakulteta Sveučilišta Malta o duhovnosti povezanoj s pomorstvom Malte i Hrvatske („A Theological-Historical Comparative Analysis of Maritime-Related Spirituality in Malta and Croatia“), u razdoblju od 10.–15. rujna 2022., na KBF-u u Splitu gostovao je nastavnik crkvene povijesti s Malte dr. sc. Nicholas Doublet.

Riječ je o međunarodnom istraživačkom projektu odobrenu u okviru European University of the Seas SEA-EU Research Seed Funda, u kojem KBF sudjeluje kao partner. Projekt uključuje studijske istraživačke posjete u koje su uključeni nastavnici, doktorandi i drugi stručnjaci, te zajedničku online konferenciju s rezultatima istraživanja koja će se održati 14. prosinca 2022.

Prvi studijski posjet projektnih sudionika našeg Fakulteta na Maltu ostvaren je ovoga ljeta, od 12.–16. srpnja 2022.

Uzvratni studijski posjet za partnere iz Malte, koje je predstavljao dr. sc. Doublet, osmislili su i vodili nastavnici u projektu doc. dr. sc. Domagoj Runje, voditelj sudionika projekta sa strane KBF-a u Splitu, te dr. sc. Domagoj Volarević. Program je uključivao četiri dana terenskih aktivnosti vezanih uz povijesna hrvatska središta duhovnosti s kršćanskom pomorskom tradicijom. Dekan Teološkog fakulteta u Malti prof. dr. sc. Stefan Attard, predstojnik Odjela Svetoga pisma, hebrejskog i grčkog jezika, te sudionik projekta, zbog ranije preuzetnih obveza bio je spriječen prisustvovati studijskom posjetu.

Program obilaska s dr. Doubletom uključivao je otkrivanje povijesne jezgre središta Splita, posjet franjevačkim samostanima na Visovcu i Sinju, kao dvama značajnim povijesnim marijanskim svetištima, s obilascima crkve, samostana i samostanskih muzejskih zbirka.

Cjelodnevni istraživački studijski dan u utorak, 13. rujna 2022., bio je posvećen posjetu otoku Mljetu kao jednom od tradicijskih mjesta brodoloma apostola Pavla pod vodstvom mjesnoga župnika don Stipe Zadre i vodiča Igora Trogrlića. Sudionici su se upoznali s tradicijskim mjestom Pavlova brodoloma na jugoistočnoj strani otoka Mljeta te ostatcima ranokršćanske bazilike na čijim je temeljima u 11 st. sagrađena crkva koja je prema tradiciji bila posvećena Sv. Pavlu, na lokalitetu na području naselja Korite. Posjećena je nova župna crkva Sv. Pavla u Babinom polju, arheološki lokalitet Polače s ostacima dviju ranokršćanskih bazilika te bivši benediktinski samostan i crkva na otočiću Sv. Marije. Kao novinu od posebne nacionalno-gospodarske važnosti dr. sc. Doubletu predstavljen je novootvoreni Pelješki most.

Zadnji dan posjeta, u srijedu, 14. rujna, organiziran je obilazak zgrade Fakulteta, susret i zajednički ručak s dekanom prof. dr. sc. Mladenom Parlovom i prodekanom za nastavu doc. dr. sc. Antom Akrapom. Međuostalim, raspravljalo se o mogućnostima daljnje suradnje i razmjene nastavnika dvaju fakulteta u sklopu programa međunarodne mobilnosti.

U popodnevnom terminu organiziran je posjet Trogiru, katedrali Sv. Lovre i ženskom benediktinskom samostanu i crkvi Sv. Nikole s muzejskom zbirkom. Program posjeta zaključen je posjetu Solinu pod vodstvom vodiča Marija Matijevića iz Javne ustanove u kulturi Zvonimir, obilaskom Salone, crkve Gospe od Otoka – najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta te nove crkve Sv. Obitelji.

FOTOGALERIJA

Pin It