13. siječnja 2021. potpisan je trogodišnji ugovor između KBF-a Split i Sveučilišta Ave Maria na Floridi, SAD, na području mobilnosti i zajedničkih projekata. Riječ je povijesnoj suradnji za KBF jer predstavlja prvi međunarodni sporazum našeg Fakulteta s jednom neeuropskom visokom znanstvenom institucijom, kao i prvi ugovor KBF-a s takvom institucijom na području Sjedinjenih američkih država. KBF se preko Sveučilišta u Splitu, koncem 2019., prijavio na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) za sklapanje sporazuma s partnerskim zemljama izvan EU-a, unutar KA107 projekta. Inicijativu za sklapanje ugovora s Ave Maria University dao je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, profesor na Katedri kršćanske literature i povijesti kršćanskog nauka, koji s navedenom institucijom održava višegodišnju znanstvenu suranju.

Sveučilište Ave Maria mlado je američko sveučilište, osnovano 2003., u na jugu Sjeverne Amerike, na Floridi, s ciljem postizanja akademske izvrsnosti i sudjelovanja u evangelizacijskom poslanju Crkve, posvećeno je Mariji Bogorodici, a nadahnuto je dvama crkvenim velikanima sv. papi Ivanu Pavlu II. i sv. Majci Tereziji iz Kolkate. Crkveni savjetnik AMU od njezinog je utemeljenja svjetski poznat australski kardinal George Pell, koji se nakon oslobađajućeg procesa i završetka sudskoga progona kojim je bio izložen, potvrdio kao uporište katoličke vjere i primjer trpljenja za vjernost katoličkome nauku.

Američko sveučilište Ave Maria je prepoznato i kao centar tomističkog učenja sa svojim godišnjim konferencijama posvećenima proučavanju nauka crkvenog naučitelja sv. Tome Akvinskoga s ciljem teološke obnove, potom kao sportski, karitativno-pastoralni i poduzetnički centar kojim se nastoji spojiti življenje i prakticiranje vjere s akademskim obrazovanjem i pripremom za raznovrsni društveni angažman. Kvalitetu Ave Maria Sveučilišta potvrdio je renomirani Newmanov vodič (The Newman Guide) koji ga je uvrstio među svjetska preporučena katolička učilišta u izdanju za 2017.-2018. g. Newmanov vodič izdanje je neprofitne udruge The Cardinal Newman Society, kojim se preporučuje dvadesetak svjetskih katoličkih koledža, sveučilišta i fakulteta, koji jamče izvrsnost u naučavanju i obrani vjernoga katoličkog obrazovanja.

Za KBF ovaj sporazum otvara nove mogućnosti znanstvene suradnje, stvaranje i širenje daljnjih mreža kontakata i izmjena nastavnog i studentskog iskustva i znanja.

| Ana Peroš, Ured za međunarodnu suradnju | Erasmus+ sporazum sa Ave Maria University

Pin It