Mediteranski teološki susreti

Riječka nadbiskupija ovoga ljeta, od 16. do 22. srpnja., po drugi put organizira program za studente treće, četvrte i pete godine te poslijediplomskog studija teologije pod nazivom Mediteranski teološki susreti. Tema ovogodišnjeg programa je „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti”. U suvremenom svijetu, koji konstantno raste u svojoj pluralnosti i kompleksnosti, Crkva se nalazi pred izborom ostati otvorena i tražiti puteve susreta i dijaloga sa svijetom ili se zatvoriti čuvajući svoju posebnost i čvrstoću. Na ovoljetnim Mediteranskim teološkim susretima želimo promišljati o smjeru koje naše zajednice biraju i mogućnostima kako danas postati i ostati relevantnima, konstruktivnima i djelatnima u svijetu.

Ljetna škola teologije Dubrovnik 2021

Dubrovačka biskupija ovoga ljeta, od 18. do 24. srpnja 2021., organizira Ljetnu školu teologije pod naslovom „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“, za studente treće, četvrte i pete godine studija teologije. Motiv za odabir ovogodišnje teme je činjenica da smo svjedoci čestog (zlo)upotrebljavanja vjere i religije u političke svrhe, kao i (zlo)upotrebe politike u vjerske i religiozne svrhe. Tema je svojevrstan nastavak prošle (prve) Ljetne škole teologije u Dubrovniku 2019. godine kada je 40-ak studentica i studenata promišljalo o ulozi teologije u pluralnom društvu.

Objavljen je program Splitske ljetne škole 2020. (Split Summer School). KBF ima tri nova kolegija u ponudi na engleskome jeziku: Position and Significance of Saint Jerome in Croatian Culture (prof. dr. sc. Ivan Bodrožić), From Natural Philosophy to Modern Science: A Paradigm Shift i Why is Catholicism Boring? (lic. theol. Bruno Petrušić). Sve informacije o ponuđenim programima i predmetima nalaze se na poveznici: https://www.unist.hr/en/education/split-summer-school/about-split-summer-school.

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije ovoga ljeta, od 15. do 19. srpnja 2019., organizira Ljetnu školu teologije pod naslovom „Teologija u pluralnom društvu“, za studente treće, četvrte i pete godine studija teologije.

Uvidjevši da se naša teologija i Crkva nalazi pred izazovom sve veće pluralizacije suvremenoga svijeta, kao i da ta pluralizacija na mnogim razinama predstavlja izazov na koji Crkva i teologija moraju odgovoriti u svjetlu evanđelja, odlučili smo se organizirati ovu Ljetnu školu teologije kako bi mladi studenti i bogoslovi dobili priliku intenzivno promišljati o svim dimenzijama crkvenoga, vjerničkoga i teološkoga govora u suvremenim društvima.

Sveučilište u Splitu i ove godine organizira Ljetnu školu na kojoj sudjeluje i Katolički bogoslovni fakultet s tri ponuđena modula. Informirajte se o predavanjima, rokovima i načinu prijave na poveznici: http://www.unist.hr/split-summer-school/2018/about-split-summer-school

| Višnja Milanović Radić, lic. theol., Ured za međunarodnu suradnju | 11.6.2018 |

Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral kao dio Centra za savjetovanje studenata Sveučilišta u Splitu, te Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organiziraju Ljetnu školu ikonopisa namijenjenu studentima, u razdoblju od 10. do 20. srpnja 2016. s mogućom lokacijom u samostanu sv. Križa, u Arbaniji na Čiovu.