Katolički bogoslovni fakultet u Splitu u suradnji sa stručno-razvojnim centrom Dječji vrtić „Sunčev sjaj-Nazaret“  organizira program cjeloživotnog obrazovanja „Kateheza Dobrog Pastira po načelima Montessori pedagogije“.

Program je namijenjen:

  • odgajateljima u predškolskim ustanovama,
  • stručnim suradnicima u predškolskim i školskim ustanovama (pedagozi, psiholozi, socijalni pedagozi, logopedi i dr.) koji su zainteresirani za stručno usavršavanje u Katehezi Dobrog Pastira po načelima Montessori pedagogije.

Program započinje 30.11.2019. (subota) i traje 3 mjeseca. Nastava (predavanja i vježbe) za polaznike će se održavati u nastavnoj bazi KBF-a, dječjem vrtiću Dobri u Splitu.

Prijave se zaprimaju online do 25. 11. putem poveznice: https://dobripastir.kbf.unist.hr/prijava/

Cijena programa: 2.500,00 kn (mogućnost plaćanja u dvije rate).

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 021/308-323

Elaborat i druge informacije o programu dostupne su na: https://www.kbf.unist.hr/hr/studiji/cjelozivotno-ucenje/program-strucnog-usavrsavanja-kateheza-dobrog-pastira-po-nacelima-montessori-pedagogije

O programu:

Nadahnuta idejom Marije Montessori o religioznosti kao životnom elementu za razvoj djeteta, Sofia Cavalletti, nastavila je istraživati potencijale djeteta poglavito na religioznom području te na temelju Svetog Pisma i rimokatoličke liturgije, katoličkoga nauka i Hebrejske škole, u suradnji s Giannom Gobbi, razvija koncept za religiozni odgoj predškolske i školske djece i naziva ga Kateheza dobroga Pastira.

Promatrajući djecu u svojemu radu, opredijelile su se za ovaj put: izravnije uvoditi djecu u tajnu Kristove osobe i njegova odnosa prema nama, kroz prispodobe. To su slike iz svakodnevnog života kojima se Isus služio da bi nam približio Kraljevstvo Božje.

Kateheza dobroga Pastira izbliza slijedi liturgijsku godinu, a središnja prispodoba za djecu predškolske dobi jest ona o Dobrom Pastiru (Iv 10, 1-16).

Ciljevi Kateheze za djecu predškolske dobi su:

  • uvesti dijete u tajnu života koji je dar,
  • uvesti ga u odnos-savez, kao temeljnu stvarnost osobne izgradnje,
  • odgajati u vjeri.

Osnovno geslo Montessori pedagogije „Pomozi mi da to učinim sam“ u Katehezi Dobrog Pastira preoblikuje se u geslo „Pomozi mi da se sam približim Bogu“, odgojitelj gubi svoj centralni karakter kao subjekt podučavanja i provjere. On ne nameće, ne raspoređuje, ne zabranjuje nego priprema, predlaže, usmjerava, potiče.

Pin It