Usprkos izazovima uvjetovanih pandemijom COVID-19, Festival znanosti Split neće izostati ni ove godine te će se održati od 10.-15. svibnja, na temu Kultura znanosti. Većina aktivnosti će se održavati online, uživo putem ZOOM platforme ili već snimljenih prezentacija, koje će se nalaziti na Youtube kanalu Sveučilišta u Splitu. Dio aktivnosti koji je predviđen za održavanje uživo, održat će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Ovogodišnja tema festivala potiče nas da se zapitamo: Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?

Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. 

Video materijali (predavanja, prezentacije...) emitirat će se putem Youtube kanala Sveučilišta u Splitu, događanja u stvarnom vremenu održavat će se putem Zoom platforme, a njih 12 uživo, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Na internetskoj stranici Sveučilišta u Splitu još će biti moguće vidjeti prezentacije, virtualne izložbe te virtualna šetnju Institutom za oceanografiju i ribarstvo (IOR).

Program Festivala Split dostupan je na linku: Split_Program i Facebook stranici Festivala Split, a programe u gradovima diljem Hrvatske provjerite na mrežnoj stranici: http://www.festivalznanosti.hr/2021/

 

 

Pin It