27. međunarodni teološki simpozij

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu održat će se 27. međunarodni teološki simpozij  "Papinstvo: suvremeno shvaćanje osporavanog znaka". Na skupu će sudjelovati 14 predavača koji dolaze iz inozemstva, s drugih institucija i učilišta u Hrvatskoj te s Fakulteta. 

Simpozij će se prenositi uživo, preko Youtube kanala Fakulteta. Svim zainteresiranima pristup je omogućen preko ove poveznice.

O temi simpozija:

Crkvu je kroz povijest osim doktrinarnih sporova trajno pratilo i pitanje vlasti i autoriteta, koji su se nerijetko i neopravdano koristili u istoznačnom smislu. To je pitanje vrlo aktualno i danas i predmet je brojnih rasprava, često popraćenih kritikama koje su upućene na račun Crkve. Dihotomija između vlasti i autoriteta je prisutna već u biblijskim tekstovima. Apostoli su kao i biblijski suci bili prožeti Božjim duhom i uspješno su djelovali u svojim zajednicama u kojima nije postojao razrađeni društveni sustav, niti institucije vlasti, a narod je osjećao njihovu snagu, duhovni autoritet i slijedio ih je.

Petrova služba te primat i nezabludivost njegovih nasljednika stalno su u središtu istraživanja teologa, povjesničara ali i drugih znanstvenika. Ta pitanja su u prošlosti ujedinjavala čak i međusobne neprijatelje u napadima na Crkvu, što se nerijetko događa i danas.

Namjera je na ovom simpoziju otvoriti neke teološke, povijesne i sociološke relacije između “vlasti” i “autoriteta”, koje ukazuju na brojne opasnosti, iskušenja i primamljivosti “vlasti” u smislu moći s kojima se Crkva trajno suočavala kroz svoju dvostoljetnu povijest. Crkva je bila opterećena pitanjem vlasti prema vani, u odnosu na sukobe sa svjetovnom vlašću (Inocent III., Grgur VII., Bonifacije VIII., Papinska država), ali i prema unutra, u pitanjima monarhijskog ustroja Crkve (koncilijarizam, galikanizam, jozefinizam, teologija oslobođenja). U eri globalizacije dovedeni su u pitanje tradicionalni oblici vladanja i upravljanja, pa tako i onaj crkveni.

Namjera simpozija je osvijetliti ova, ali i s njima povezana pitanja, tražiti odgovore i sučeliti ih sa suvremenim poimanjem vlasti i autoriteta.

izv. prof. dr. sc. Josip Dukić

Pin It