Organizacija Scientific knowledge services, u suradnji sa svojim partnerima za podršku poput izdavačkih kuća i knjižnica, donosi besplatne znantveno-istraživačke sadržaje objedinjene na jednome mjestu. Sadržaji se daju znanstvenoj zajednici radi širenja znanja, veće kvalitete istraživanja i promicanja “otvorene znanosti”. Većina sadržaja vezana je za radove o bolesti izazvanoj virusom COVID-19 (vidi ovdje). Usto, izdavači su odlučili ustanovama na korištenje ponuditi i sadržaje s drugih područja, i to u obliku e-knjiga, videosadržaja, edukativnih materijala i tečajeva.

 

I. Besplatni pristupu e-knjigama i ostalim pisanim sadržajima s različitih područja znanosti:

  • Springer Nature: slobodni pristup dijelu e-knjiga, uglavnom s područja STEM-a, ekonomije i medicine, na njemačkom i engleskom jeziku. Sadržaji se nalaze ovdje.
  • Cambridge University Press: udžbeniciZbirka Cambridge CompanionsCambridge HistoriesCambridge Elements;
  • SAGE Publications otvorio je devedesetodnevni besplatni probni pristup Sage Knowledge platformi koja sadrži e-knjige i ostale pisane sadržaje. Da biste ostvarili pristup, potrebno je da predstavnik/ca ustanove (knjižničar/ka) ispuni ovaj formular, nakon kojega će izdavač poslati podatke potrebne za prijavu.
  • JStor je također proširio pristup časopisima i e-knjigama do 30. lipnja. Pristup za časopise možete zatražiti ovdje, a za dodatne e-knjige ovdje.
  • Taylor & Francis Group je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na zbirku od 120.000 e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti. E-knjige su dostupne putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a upute za pretraživanje nalaze se ovdje.

II. Besplatni pristup videosadržajima za znanstvenike

  • Oxford University Press do kraja je svibnja otvorio pristup tečaju kako bi pomogao predavačima u visokoobrazovnim ustanovama da unaprijede svoje nastavničke vještine u uvjetima u kojima se nastava izvodi putem internetskih komunikacijskih kanala. Na OUP-ovoj platformi Epigeum namijenjenoj upravo edukaciji putem mrežnih tečajeva možete naći opis dostupnih tečajeva te upute za pristup.
  • Karger studentima i mladim znanstvenicima nudi tečaj za uspješno pisanje i objavljivanje znanstvenih i stručnih članaka. Na ovoj poveznici možete naći popis poglavlja kojima će se baviti tečaj o uspješnom pisanju znanstvenih radova, a ovdje poglavlja tečaja o prijavi radova za objavljivanje u časopisima. Da biste ostvarili besplatni pristup potrebno je da institucija kojoj pripadate u formularu  navede broj studenata zainteresiranih za tečaj te isti formular pošalje na Kargerovu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni će zatim poslati kodove koji će omogućiti besplatni pristup tečajevima.
  • SAGE Publications osim pristupa e-knjigama omogućava i devedesetodnevni probni pristup edukativnim videomaterijalima. Da biste se mogli koristiti ovim sadržajima, potrebno je da pošaljete potrebne podatke putem istog formulara kao i za probni pristup e-knjigama koji je dostupan ovdje. Više o ovim SAGE-ovim platformama možete saznati ovdje i ovdje.

| Ana Peroš, Poslijedplomski studiji | 

Pin It