Edukativni glazbeno scenski spektakl: “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“ održat će se u Splitu (Dom Hrvatske vojske Lora), 06. ožujka s početkom u 20 sati. Ulaz se ne naplaćuje.

Spektakl je do sada izveden u 105 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je više od 25000 gostiju a u njemu je do sada sudjelovalo više od 4000 izvođača svih dobnih uzrasta. U spektaklu se prikazuje video film o obrani grada Vukovara a tijekom projekcije koristi se mnoštvo specijalnih svjetlosnih i zvučnih efekata koji gledateljima pobuđuju pozornost i stvaraju osjećaj kao da se nalaze u ratnom vihoru obrane grada Vukovara. Predstava se odvija u potpuno zamračenom prostoru a iz tame izviru glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvukovima sirene opće opasnosti, eksplozijama granata, prelijetanja zrakoplova, urlicima i lavežom pasa, mirisima svijeća i dima.

Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju se pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi i klape te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i zajedništvo Hrvatskog naroda.

U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje jer na takav način predstavu oplemenjujemo hrvatskom narodnom baštinom koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama.

| s.Maneta Mijoč, tajnica fakulteta | 2.3.2017 |

Pin It