16. Mir, pravda i snažne institucije
Erasmus razmjena u Grazu

Od nedjelje, 23.4.2023. do četvrtka 27.4.2023. četvero profesora s KBF-a-a u Splitu boravilo je na Erasmus razmjeni u Grazu i to u svrhu poučavanja tamošnjih studenata. Zajedno s dr. sc. Ginom Šparada, dr. sc. Domagojem Runjom i dr.sc. Jadrankom Garmaz sudjelovala je i dr. sc. Ana Jeličić na programu razmjene nastavnog osoblja u svrhu poučavanja. To je već drugi put u dvije godine da se razmjenjuju profesori iz Graza i Splita kako bi pokrenuli i razmjenu studenata.

U ponedjeljak su zajedno s drugim profesorima iz Irana, Dresdena i Rima bili svečano primljeni u dekanatu Teološkog fakulteta. Susret s dekanom Teološkog fakulteta u Grazu prof. dr. sc. Pablom Argarateom i prodekanima je bio vrlo zanimljiv i poticajan glede daljnje suradnje. Zatim je slijedilo razgledavanje Sveučilišne knjižnice i Teološkog fakulteta s pripadajućim Institutima i knjižnicom. Potom su profesori počeli s predavanjima, svaki kod svoga domaćina, na katedri domaćinu.

U ponedjeljak i utorak su profesori nastavili s predavanjima i sa sastancima. Tako su imali priliku susresti i druge kolege na katedri ali i voditelja katehetsko ureda i ureda za vjeronauk u školi.

U srijedu je organiziran okrugli stol sa studentima i upravom teološkog fakulteta u Grazu kao i s voditeljima tamošnjih katedri domaćina. Naši su profesori odgovarali na pitanja o međunarodnoj suradnji, nastavnom i znanstvenom razvoju KBF-a, znanstvenim istraživanjima a posebno je bilo važno pitanje o prijemu i razmjeni studenata na Erasmus program. Na koncu su zajedničkom molitvom i ručkom sa studentima završili svoj boravak u Grazu i u rano jutarnjim satima se vratili u Split.

Ovaj boravak je bio poticajno iskustvo suradnje, razmjene mišljenja, otvaranje novih pitanja o razvoju teoloških učilišta, a razgovaralo se o suradnji na području religijske pedagogije, psihologije moralne teologije, etike i Starog zavjeta. U skoroj budućnosti očekuje se uzvratni posjet kako nastavnog osoblja tako i studenata u Split.

FOTOGALERIJA:

Pin It