Međureligijski i međunarodni simpozij studenata teologije održao se od 15. do 18. rujna u Beogradu pod nazivom „Izazovi sadašnjosti“. U organizaciji Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pod pokroviteljstvom zaklade „Konrad Adenauer“ (KAS), na simpoziju je sudjelovalo devet fakulteta: Katolički fakultet iz Splita, Đakova i Ljubljane, Pravoslavni fakultet iz Beograda, Cluja, Velikog Tarnava i Foče te Fakultet Islamskih nauka iz Novog Pazara i Sarajeva.

Simpozij je otvoren u četvrtak navečer prigodnim programom i pozdravnim riječima dekana Pravoslavnog fakulteta u Beogradu te glavnih predstavnika pravoslavne, katoličke i islamske religije u Srbiji. U petak ujutro održana je prva tema pod naslovom „ Značaj naslijeđa Abrahamovskih religija u kulturnom naslijeđu ujedinjene Europe“ koje su iz kršćanske perspektive prvo izložili predstavnici splitskog KBF-a Josipa Burazer i Darko Rapić pod mentorstvom mr. sc. fra Domagoja Volarevića. U tom su izlaganju istaknuli vrijednost triju abrahamovskih religija u razvoju Europe te istaknuli, između ostaloga, neke od važnijih elementa po kojom je kršćanstvo doprinijelo razvoju europske kulture: poimanje Boga, poimanje čovjeka, shvaćanje slobode i umjetnost.

U subotu su predstavnici đakovačkog KBF-a Ivana Žavcar i Agata Puhalo s mentorom dr. sc. Antunom Japundžićem izložili temu „Religija i rat – pro et contra pacifizma“. Oni su proučavajući odnos religije i rata ukazali na problematiku rata kao jednog od gorućih problema današnjice koji pogađa svijet. Pacifizam ili mirotvorstvo javlja se kao jedan od oblika i načina na koji se nastoji riješiti problem rata, ističući kršćanstvo kao religiju koja promiče i širi mir.

Teme koje su se također održale na simpoziju i bile predmet rasprave su: problem izbjeglica, ljudska prava, međureligijski dijalog, sekularizacija. Kroz cijeli simpozij studente je pratilo ugodno gostoprimstvo organizatora, a osim redovnih izlaganja i rasprava, sudionicima simpozija bilo je organizirano razgledavanje grada i posjet različitim religijskim zajednicama. Rastavši se uz bogatstvo iskustva koje su stekli, sudionici su izrazili želju za nastavkom suradnje i međureligijskog dijaloga. 

| Josipa Burazer | 21.9.2016 |

FOTOGALERIJA

Pin It