Erasmus+ odlazna nastavna mobilnost u Beču

Od četvrtka 7. rujna do nedjelje 10. rujna 2023. troje nastavnika sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta, dr. sc. Gina Šparada, doc. dr. sc. Ivica Jurić i prof. dr. sc. Jadranka Garmaz boravili su u sklopu Erasmus+ mobilnosti za nastavno osoblje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču, tijekom kojeg ih je srdačno primila dekanica fakulteta Prof. dr. sc. Andrea Lehner-Hartmann.

Tijekom boravka upoznali su se sa upravom fakulteta, voditeljima studijskih programa, doktorskim studijskim programima i njihovim brojnim istraživačkim projektima kojih je trenutno više od 20.  Posjetili su fakultetsku i sveučilišnu knjižnicu, upoznali se s njihovim online izdanjima časopisa, a sve u perspektivi buduće suradnje pri objavljivanju znanstvenih članaka i organiziranja znanstvenih simpozija.

Posjet Katehetskom uredu i upoznavanje s programima cjeloživotnog učenja bili su vrlo zanimljivi, pri čemu bi istakli njihov pristup poučavanju moralnih i etičkih načela kroz primjere iz dječije literature.

Slično kao i u Hrvatskoj primjećuje se pomanjkanje interesa za studije religijskih znanosti.  Iskustva vezana uz bavljenje problematikom promjene stanovništva, a samim tim vjere i religioznosti u Beču bili su iznimno upečatljivi, a nedavno je u sklopu Sveučilišta otvoren i fakultet pravoslavne teologije kojeg vodi grčki pravoslavni profesor. Migracije stanovništva u Austriji nisu ništa novo, tako da smo tijekom boravka imali mogućnost upoznati i jednog doktoranda koji je porijeklom gradišćanski Hrvat i trenutno piše doktorsku disertaciju.

Na kraju, ostvaren je važan cilj ovog studijskog boravka: predstaviti naše studijske programe, doktorski studij i istraživačke centre, te dogovoriti buduću suradnju sa ovim velikim i razvijenim fakultetom od iznimne povijesne važnosti.

FOTOGALERIJA:

 

Pin It