U sklopu Festivala znanosti koji se ovih dana održava i u Splitu, u utorak 19. travnja i srijedu 20. travnja 2016., Katolički bogoslovni fakultet organizira razgledavanje sakralnih umjetnina pod stručnim teološkim vodstvom. Razgled sakralne kulturno-povijesno-umjetničke baštine unutar uže gradske jezgre Splita (segment Svjetske baštine pod posebnim pokroviteljstvom UNESCO-a) kroz prizmu odnosa teologije kao znanosti (a napose „teologije lijepog“ - theologia pulchritudinis) i umjetnosti.

Ukazivanje na simbiozu teologije i umjetnosti kao i posljedičnih dalekosežnih općedruštvenih i kulturalnih reperkusija kroz konkretan uvid u graditeljsku, kiparsku, slikarsku, glazbenu i literarnu umjetnost u Splitu, gdje „stoljeća šutjela nisu“. U ovom multikulturalnom i multireligijskom gradu koji od svoga početka stoji na međi svjetova, počevši od nekadašnjeg carskog mauzoleja, a potom i najstarije katedralne građevine u zapadnom svijetu, njezine krstionice (nekadašnji Jupiterov hram), pa preko treće najstarije aktivne sinagoge u Europi, islamskog medžlisa, srpskog pravoslavnog hrama sv. Save, i sve do „hrvatskog Panteona“ – svojevrsnog mauzoleja velikana splitske i europske umjetnosti u sklopu drevnog samostana franjevaca na obali: splitskih „čuvara riječi“. Budući da je razgledavanje međureligijskog karaktera sudionici će moći 'uživo' vidjeti kako je razvoj teologije na različite načine utjecao na razvoj umjetnosti u židovstvu, kršćanstvu (zapadnom i istočnom) i islamu.

Početak obilaska: 17,00 sati ispred katedrale sv. Dujma.
Mjesta obilaska: Katedrala Sv. Duje i krstionica, Židovska sinagoga, Međlis Islamske zajednice, Pravoslavna kapela Sv. Save, Samostan Sv. Frane.

Pin It