4. Kvalitetno obrazovanje, 17. Partnerstvom do ciljeva

U četvrtak, 18. siječnja 2024. u dvorani Topničke vojarne (Kliška tvrđava) održat će se međunarodni znanstveni skup „Povijest jednog sukoba za budućnost novih susreta. Turska prisutnost u Dalmaciji od 16. do 18. stoljeća“.

Otvaranje skupa, uz pozdravne riječi predviđeno je za 10.00 h, a znanstveni dio programa kroz dvije sesije predavanja završit će u 14.00 h. Na skupu će sudjelovati 11 izlagača-stručnjaka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije je iz povijesne, teološke i umjetničke perspektive iznijeti najnovije znanstvene spoznaje o jednom od najburnijih razdoblja hrvatske povijesti u Dalmaciji za vrijeme vladavine turske vlasti (16 – 18. st.). Konkretno, na skupu će biti riječ o strateškoj važnosti Klisa za vrijeme osmanske vladavine i ulozi hercegovačkog sandžaka u širenju osmanske vlasti i utjecaja na područje između Neretve i Cetine. Također, govorit će se o svakodnevnom životu katolika pod osmanskom vlašću, ali i pokrštavanju Turaka na širem području splitskog zaleđa, pastoralnom djelovanju svećenika za vrijeme turske vladavine te prikazima vjerskih drugosti na grafikama iz knjižnih izdanja koja se čuvaju u Dalmaciji.

Događaj je otvoren za javnost za sve koji se zanimaju za povijest ovih hrvatskih prostora.

Skup se održava u okviru projekta The Encounter-Conflict Relation between Christianity and Islam in Dalmatia from the 16th to the 18th Century. Relevance for the Present and Future kojeg financira University of Oxford - Ian Ramsey Centre for Science and Religion.

Pin It