Što je Dijalog Europske unije s mladima?

Na Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Europske unije krajem 2018. godine usvojena je nova Europska strategija za mlade za razdoblje od 2019. do 2027. godine, na temelju koje je uspostavljen Dijalog EU-a s mladima, nasljednik dosadašnjeg procesa strukturiranog dijaloga.

Putem procesa Dijaloga EU-a s mladima, institucije Europske unije i tijela javne vlasti savjetuju se s mladim ljudima o određenim temama koje su od velike važnosti za populaciju mladih diljem Europe. Proces se odvija u ciklusima od 18 mjeseci. Trenutno je u tijeku 7. ciklus Dijaloga EU-a s mladima koji se provodi na temu Stvaranje mogućnosti za mlade, a u fokusu su tri podteme: 

  1. Kvalitetni poslovi za sve
  2. Kvalitetan rad s mladima za sve
  3. Mogućnosti za mlade iz ruralnih područja. 

Dijalog EU-a s mladima omogućuje mladima da izravno utječu na oblikovanje najznačajnijih europskih politika za mlade te pruža priliku za konkretno poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama. To je metoda uključivanja mladih u procese donošenja odluka i dijalog s onima koji odluke donose. Radi se o metodi koja je osmišljena unazad 10-ak godina na razini Europske unije s ciljem uključivanja najšireg kruga mladih u procese odlučivanja na europskoj razini. Danas se Dijalog EU-a s mladima primjenjuje i na nacionalnoj, regionalnoj te lokalnoj razini, a predstavlja koristan alat kako bi se prikupila mišljenja mladih o tome što im je važno u njihovoj školskoj i lokalnoj zajednici. Više o navedenoj temi možete pročitati na: http://eupita.eu/ 

Hrvatska tema za vrijeme predsjedanja je “Mogućnosti za mlade u ruralnim područjima”. Rezultati konzultacijskog procesa Dijaloga EU-a s mladima uzimaju se u obzir pri izradi dokumenata na Radnoj skupini za mlade Vijeća Europske unije, koje na razini ministara usvaja Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport. Na taj način zajednički kreiramo politike za mlade na Europskoj razini na nacionalnim razinama u državama članicama.

U Republici Hrvatskoj na nacionalnoj razini osnovana je Nacionalna radna skupina za provedbu Dijaloga EU s mladima (odluka  o osnivanju dostupna putem poveznice https://mdomsp.gov.hr/UserDocsImages//MLADI//Odluka%2009-04.pdf), čija je zadaća među ostalim promovirati Dijalog EU s mladima.

Kako bi se mladima omogućilo punopravno sudjelovanje u konzultacijskom procesu, izrađen je konzultacijski upitnik, u kojem mladi mogu izravno iznijeti svoje stavove te tako sudjelovati u oblikovanju politika i donošenju odluka koje se tiču mladih u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Navedeni upitnik je anoniman i dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na poveznici eupita.eu (na http://eupita.eu/ukljuci-se/reci-nam-sto-mislis-ispuni-upitnik/). Stoga, pozivamo sve mlade u dobi od 15 do 30 godina starosti da se uključe u konzultacijski proces Dijaloga EU-a s mladima, kojem je cilj prikupiti mišljenje mladih na temu “Stvaranje prilika za mlade”, pritom stavljajući fokus na tri Cilja za mlade: Kvalitetni poslovi za sve, Kvalitetno učenje te Poticaj mladima iz ruralnih sredina.

Rok za ispunjavanje upitnika je 30. rujna 2019. godine.

| Izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić, dekan | Upitnik | 12.9.2019 | 

Pin It