U organizaciji izdavačke kuće Elsevier 28. lipnja 2019. u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je radionica Scientific publishing, open science and research performance koju su vodili predstavnici Elsivera: Katarzyna Gaca Zając, PhD (savjetnica za klijente za srednjeistočnu Europu) i Krzysztof Szymanski, PhD (istraživački analitičar).

Glavni fokus radionice je bio na primjerima dobre prakse u znanstvenom izdavaštvu i važnost otvorenog pristupa znanosti i znanstvenim rezultatima široj zajednici.

U prvoj prezentaciji Good practicies in scholarly publishing naglasak je bio na postupku odabira časopisa za publiciranje rada - kako prepoznati kvalitetan časopis; postupci recenziranja radova (jednostruko slijepa, dvostruko slijepa i otvorena recenzija) i određena etička pitanja u pisanju i publiciranju znanstvenih radova.

Prezentiran je i koristan alat JornualFinder putem kojeg znanstvenik može na temelju naslova i sažetka rada te odabira područja znanstvene discipline pronaći časopis/-e najpogodnije za publiciranje svog rada (https://journalfinder.elsevier.com/), a putem Internet stranice Think. Check. Submit. (https://thinkchecksubmit.org/) prepoznati kvalitetne časopise za publiciranje rezultata istraživanja.

Također, ukazalo se na problem predatorskih časopisa (predatory journal) koji ostvaruju zaradu krađom identiteta legitimnih časopisa, krivotvorenjem metrike i baza u kojima se citiraju, uz prikupljanje pristojbe za objavu članaka. Listi sumnjivih časopisa, tzv. Jeffrey Beallov popis može se pristupiti na stranici: https://beallslist.weebly.com/

Referirajući se na izvještaj ekspertne radne skupine Europske komisije Future of Scholarly Publishing and Scholarly Communication u prezentacija Enabling open science istaknuta je važnost koncepta otvorene znanosti.

Korisni linkovi :

Neki od Elsevier alata za mlade ali i iskusne znanstvenike:

Researcher Academy https://researcheracademy.elsevier.com/ - video modul podijeljen u nekoliko cjelina – priprema istraživanja, pisanje rada, postupak recenzija, izdavanje rada i diseminacija rezultata – pripremljen od vrhunskih stručnjak i znanstvenika. Da bi pristupili Researcher Academy potrebna je registracija putem AAI identiteta (email i zaporka).

SSRN https://www.ssrn.com/index.cfm/en/ - e-knjižnica koja sadrži preko 870 tisuća radova iz preko 30 znanstvenih disciplina. Pruža mogućnost dodavanja svojih radova i besplatno preuzimanje radova drugih znanstvenika.

Mendeley https://www.mendeley.com/newsfeed - je izvrstan alat za organizaciju istraživačkog rada, arhiviranje radova, a instalacijom citation plug-in dodatka omogućuje jednostavan unos citata s automatskim prepoznavanjem i dodavanjem bibliografije korištenih izvora.

Prezentacije s održane radionice možete preuzeti ovdje:

| Doris Žuro, mag.sociologije, Voditelj službe za znanstveno-istraživačke projekte | 11.7.2019 |