Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu godine organiziraju međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij "Ivan Lukačić, kapelnik splitske prvostolnice" koji će se održati od 12.-14. studenoga 2020. godine u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Split i Katedrali sv. Dujma. 

Znanstveni dio programa okupit će eminentne stručnjake koji će iz različitih kutova promatranja ujediniti i povezati brojne aspekte Lukačićevog djelovanja, kao i važnost koja ovom skladatelju pripada, kako u nacionalnoj, tako i u europskoj glazbenoj povijesti. Glazbene radionice odvijat će se u Katedrali sv. Dujma pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Na kraju simpozija bit će predstavljen i nosač zvuka 27 Lukačićevih moteta u izvedbi međunarodnog ansambla MUSICA ADRIATICA. 

Simpozij je otvoren za širu javnost uz poštovanje epidemioloških mjera.  

Fra Ivan Lukačić (Šibenik, o. 1585. - Split, 20. rujna 1648.), bio je kapelnik splitske katedrale i gvardijan samostana Sv. Frane na obali gdje je i pokopan uz Marka Marulića. Lukačić je ranobarokni skladatelj koji je prije 400 godina (1620. - 2020.) u Veneciji tiskao svoju zbirku pjesama Sacrae cantiones svoju jedinu sačuvanu zbirku skladbi, pronađenu u Jagiellonskoj biblioteci u Krakovu, Poljska.  

| Doris Žuro, mag. soc. |