U velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, u četvrtak 24. listopada, završen je 25. međunarodni teološki simpozij koji je održan na temu „Crkva između iseljavanja i useljavanja“.

Program je započeo predavanjem Kotela Dadona (Odsjek za hungarologiju, turkologiju i judaistiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) na temu „Židovski narod između iseljavanja i useljavanja“. Zatim je dr. sc. Ivan Karlo Lapić (Centar sv. Ambrozija za psihijatrijsku rehabilitaciju, Cernusco sul Naviglio, Italija) održao izlaganje pod nazivom „Filoxenia – zaboravljena kršćanska krjepost? Ne zaboravite gostoljubivost (Heb 13,2)“. Profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. sc. fra Ante Vučković govorio je o „Umu u egzilu“, nakon čeka je uslijedila rasprava koju je moderirao doc. dr. sc. Domagoj Runje.

Drugi dio jutarnjeg programa započeo je izlaganjem doc. dr. sc. Tade Jurića (Odjel za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu) na temu „Medijska analiza sadržaja fenomena suvremenog iseljavanja iz Hrvatske“. Izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić (Odjel za sociologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu) održao je predavanje o temi „Aktualno demografsko stanje i perspektive budućeg kretanja stanovništva Hrvatske“. Zatim je predavanje na temu „Iseljavanje katolika iz Bosne i Hercegovine i odgovor Crkve na problem smanjivanja broja vjernika“, izložio izv. prof. dr. sc. Tomo Vukšić (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina). Jutarnji dio programa završio je raspravom koju je moderirao prof. dr. sc. Marinko Vidović.

Poslijepodnevni dio programa otvorio je izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) predavanjem na temu „Iseljavanje i transformacija Crkve u istočnoj Hrvatskoj“. Dr. sc. Tomislav Markić (Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Zagreb) govorio je o „Pastoralnoj skrbi za hrvatske iseljenike“, a prof. dr. sc. Anđelko Domazet (Katolički bogoslovni fakultet u Splitu) o temi „Religijski pluralizam potaknut migracijama kao presudno teološko pitanje budućnosti“. Raspravu je moderirao dr. sc. Ivica Jurić.

Nakon rasprave, predavanje na temu „Migracijska situacija u Poljskoj“ održao je Pawel Makosa (Teološki fakultet, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. u Lublinu, Poljska). Isusovac mr. sc. Tvrtko Barun (Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatska) govorio je o temi „Iskustvo Isusovačke službe za izbjeglice u promicanju i življenju katoličkog socijalnog nauka u Hrvatskoj“. Zatim je izlaganje na temu „Stav Ivana Pavla II. prema migracijama kao paradigma suvremenog odnosa Crkve“ prezentirao dr. sc. Emanuel Petrov (Katolički bogoslovni fakultet u Splitu). Doc. dr. sc. Mihael Prović (Katolički bogoslovni fakultet u Splitu) izložio je temu „Izazov solidarnosti i mogućnosti vjerskog odgoja srednjoškolaca pred fenomenom migracijske krize u Europskoj uniji“. O „Hrvatima u Italiji od kraja 1915. do svibnja 1946. godine“, govorio je izv. prof. dr. sc. Josip Dukić (Katolički bogoslovni fakultet u Splitu). Završnom raspravom je moderirao dr. sc. Boris Vidović.

Zaključujući simpozij dekan prof. dr. sc. Mladen Parlov je rekao: „Na kraju ovog simpozija zahvaljujem najprije Gospodinu za proteklih 25 godina. Posebnu zahvalu upućujem i Povjerenstvu za simpozije našega Fakulteta, izlagačima koji su nas obogatili svojim predavanjima te svima vama koji ste svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj na našem Fakultetu. Neka Gospodin Bog bude proslavljen ovim danom i neka vas sve blagoslovi“.

Slavko Blažić

FOTOGALERIJA

Simpozij25_2dan__01.jpeg Simpozij25_2dan__02.jpeg Simpozij25_2dan__03.jpeg

Simpozij25_2dan__04.jpeg Simpozij25_2dan__05.jpeg Simpozij25_2dan__06.jpeg

Simpozij25_2dan__07.jpeg Simpozij25_2dan__08.jpeg Simpozij25_2dan__09.jpeg

Simpozij25_2dan__10.jpeg Simpozij25_2dan__11.jpeg Simpozij25_2dan__12.jpeg

Simpozij25_2dan__13.jpeg Simpozij25_2dan__14.jpeg Simpozij25_2dan__15.jpeg

Simpozij25_2dan__P3210805.jpg Simpozij25_2dan__P3210812.jpg Simpozij25_2dan__P3210817.jpg

Simpozij25_2dan__P3210826.jpg Simpozij25_2dan__P3210829.jpg