Fra Špiro Marasović

Pozivamo sve zainteresirane udruge, zajednice, župe, biskupije, institucije i sve pojedince da predlože kandidate za Nagradu “fra Špiro Marasović” ili da pošalju svoje eseje za natječaj.

Nagrada za pojedinca iznosi 750 eura, dok je nagrada za najbolji esej 150 eura i objava eseja u znanstvenom časopisu Crkva u svijetu.

Godišnja nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije:

  • Pojedincu za posebne zasluge u promoviranju socijalnog nauka Crkve
  • Za najbolji esej na temu iz socijalnog nauka Crkve i fra Špirove misli

Eseje treba poslati na email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naznakom „Esej za nagradu fŠM“. Esej treba imati minimalno 2500 riječi, a maksimalno 6000 riječi. Tema eseja treba biti iz područja socijalnog nauka Crkve, a dodatna vrijednost će biti ako eseji sadrže misli i ideje fra Špira Marasovića.

Socijalni nauk Crkve obuhvaća širok spektar tema koje se tiču općeg dobra, društvene pravde, ljudskih prava, solidarnosti, dostojanstva ljudske osobe i mnoge druge. Neki od mogućih tematskih područja za eseje uključuju:

Opće dobro, supsidijarnost i društvena pravda

Dostojanstvo ljudske osobe

Solidarnost i briga za najranjivije

Etički izazovi suvremenog medicinskog napretka

Ekologija i zaštita okoliša

Politika kao briga za opće dobro

Ovaj popis nije iscrpan, te pozivamo autore da istraže i druge aspekte socijalnog nauka Crkve koji su relevantni za suvremene društvene izazove.

Rok za prijavu kandidata ili slanje eseja je 12. svibnja 2024. godine.

Prijava kandidata za Nagradu se vrši putem online OBRASCA.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj inicijativi te da svojim sudjelovanjem doprinesu promicanju vrijednosti koje je zagovarao fra Špiro Marasović.

| Više informacija