Gerard van Honthorst, Poklonstvo pastira (1622)

Dragi studenti, nastavnici i zaposlenici KBF-a,

u središtu božićne noći nalazi se blagovijest koju je anđeo donio pastirima: „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se u Davidovu gradu rodio Spasitelj, Krist – Gospodin“. Ta blagovijest odzvanja već stoljećima donoseći radost novim naraštajima kršćana i ljudi dobre volje. Ta nam je blagovijest danas potrebna kao kruh nasušni; potrebna nam je riječ ohrabrenja, potrebno nam je čuti: „Ne bojte se!“

Pandemija koronavirusa koja još uvijek vlada i utječe na naše živote obilježit će i ovogodišnju proslavu Božića. Postojeće epidemiološke mjere vjerojatno će spriječiti brojne vjernike da se prikladno priprave na svečanu proslavu Božića, onemogućujući im milosni susret s Gospodinom u sakramentu svete ispovijedi te obnavljanje obiteljskih i vjerskih božićnih običaja. No, baš u ovakvoj situaciji koja u nama rađa strah i nesigurnost Božić se predstavlja kao pomoć i lijek. Božić nam poručuje kako je Bog na strani čovjeka; blagdan Božića poručuje  kako Bog ulazi u naš svijet da ga preobrazi, da ga svojim dolaskom rasvijetli. U božićnoj noći svjetlo Radosne vijesti može raspršiti tmine naše nesigurnosti i straha. Radosna vijest nam poručuje kako se nama rodio Spasitelj – Krist Gospodin; poručuje nam kako nas Bog nije napustio, kako se u svome Sinu prigiba nam nama te kako nam svojom nazočnošću želi dati nadu u bolje sutra.

Stoga, radujemo se! Usprkos strahu zbog brojnih nepoznanica oko koronavirusa, cjepiva i cijepljenja radujemo se jer nas Bog ljubi, jer nam želi pomoći graditi bolji i humaniji svijet..

Neka vam je svima čestit Božić i blagoslovljena nova 2022. godina.

Dekan KBF-a

Prof. dr. sc. Mladen Parlov