Međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola

U subotu 26. studenoga 2022. godine održan je prvi ovogodišnji međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije u suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje. Nakon gotovo dvije godine online stručnog usavršavanja, Nadbiskupsko sjemenište u Splitu postalo je ponovno mjesto susreta i učenja za 270-ak vjeroučitelja iz pet južnih nad/biskupija. Krovna tema stručnog skupa bila je Izbor i dublje upoznavanje temeljnih sastavnica Kurikuluma Katoličkog vjeronauka. Katolički vjeronauk u korelaciji s Glazbenom kulturom.

Nakon molitve koju je pripremio i predvodio vokalno-instrumentalni sastav „Snaga vjere“ iz Župe sv. Petra apostola u Kaštel Novom, pod vodstvom Marija Žuvele, vjeroučitelja u Osnovnoj školi Bijaći, uvod u rad stručnog skupa održala je Sabina Marunčić, lic. theol, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Pozdravila je sve prisutne i zahvalila nositeljima programa na spremnosti, uloženom trudu i vremenu kako bi osvijetlili izabrane sastavnice Kurikuluma Katoličkog vjeronauka s naglaskom na međupredmetnu korelaciju Vjeronauka i Glazbene kulture. Istaknuvši značaj koji glazba pruža u odgoju i obrazovanju djece i mladih, viša savjetnica Marunčić je podsjetila da upravo interdisciplinarna isprepletenost i povezanost Vjeronauka s ostalim nastavnim predmetima omogućava promicanje temeljnih kompetencija i vrijednosti kurikuluma, cjeloviti odgoj učenika i razvoj njegovih potencijala.

Nakon toga, izv. prof. fra Šimun Bilokapić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu pozdravio je sudionike skupa u ime suorganizatora, KBF-a istaknuvši da opravdanost teme ovog znanstveno-stručnog skupa prepoznaje u načinu življenja, pjevanja i slavljenja Boga sv. Franje Asiškoga koji je nazvan trubadurom Božjim. Govoreći o važnosti evanđeoskih vrednota, pozvao je vjeroučitelje da u razum, dušu i srce svojih učenika upisuju lijepe, plemenite, dobre, i humane glazbene dionice. Isto tako, prof. Bilokapić upozorio je i na pogubnost one glazbe koja bi mogla zavesti učenike, udaljiti ih od Evanđelja i majke Crkve, učiniti ih nasilnicima, stvorovima koji ne poštuju ljudsko dostojanstvo i temeljna ljudska prava, osobe koje nisu harmonične u sebi niti su u skladu s Bogom i drugim ljudima.

U ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, pozdravnu riječ uputio je don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvalivši vjeroučiteljima na zauzetosti u naviještanju Kristova Evanđelja, prenio je, također, zahvalnost i pozdrave mons. Marina Barišića, nadbiskupa u miru. Polazeći od sv. Benedikta i njegove subraće koji su tražili melodije usklađene s otajstvima vjere, preko sv. Bernarda iz Clairvauxa koji je loše pjevanje usporedio sa stanjem palog čovjeka, don Franjo je istaknuo misao pape Benedikta XVI. o poniznom osluškivanju utjelovljenog Logosa koje je u temelju europske kulture i pretpostavka za razvoj svake autentične kulture. Stoga je duboki odnos vjere i glazbe izvrsna prilika za novu evangelizaciju, zaključio je don Franjo zaželjevši vjeroučiteljima da korelacija Vjeronauka i Glazbene kulture bude izvor lijepih i plodonosnih ideja za rad s djecom i mladima.

Prvo predavanje, pod nazivom Temeljne sastavnice Kurikuluma Katoličkog vjeronauka, održala je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, pročelnica Katedre Religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon pozdravne riječi prof. Garmaz je istaknula da su Vjeronauk i glazba oduvijek u surječju, osobito liturgijska glazba koja je tijekom povijesti odigrala važnu ulogu u katehezi jer je djelovala odgojno, integrativno i svojom estetikom upućivala na odnos prema Bogu, uvodila u taj odnos, iznalazila putove do njega i osnaživala vjerski život. U  prvom dijelu predavanja kratko je predstavila današnji kontekst u kojem se odvija nastava vjeronauka, istaknuvši temeljne sastavnice kurikuluma koje zrcale današnje na učinak usmjereno društvo. U drugom dijelu predavanja prof. Garmaz je podsjetila na dimenzije religiozne kompetencije koje Vjeronauk želi razviti, zatim neke osobine dobre nastave prema Hilbertu Mayeru, potkrijepivši teoriju konkretnim primjerom iz prakse o iguani, sv. Franji, Vjeronauku i glazbi. U trećem dijelu predavanja ponudila je, prema Rudolfu Englertu, smjernice prema kojima bi Vjeronauk mogao imati dobru budućnost u školi. U nadi da će vjeronaučna nastava sa svim svojim sastavnicama, pa i s ponekom iguanom, ostati usmjeravajuća i pokazivati put prema Bogu, zaključila je predavanje prof. Garmaz.

Nakon obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, uslijedilo je drugo predavanje pod nazivom Glazba u interdisciplinarnom nastavnom procesu koje je održala dr. sc. Sara Dodig Baučić, postdoktorantica na odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. U prvom dijelu predavanja predavačica je navela brojne dobrobiti koje glazba može pružiti kroz odgoj kako od prvih djetetovih dana, tako i tijekom cijelog obrazovanja. U drugom dijelu istaknula je sociološke dobrobiti pjevanja, s posebnim naglaskom na fenomen zborskog pjevanja te predstavila dva primjera u kojima je glazba snažno utjecala na socijalno povezivanje. Prvi primjer odnosi se na „Ąžuoliukas”, zbor iz Litve koji je poveo kampanju spasa za mlade i u vrlo kratkom vremenu izazvao interes i podršku šire javnosti. Drugi primjer „Azra”, vezan uz bosansko-hercegovačke izbjeglice u Norveškoj, pokazao je kako se glazbom može ojačati nacionalni identitet i stvoriti zanimanje za vlastitu kulturu, ali i za prihvaćanje drugih i drugačijih. U trećem dijelu predavanja predavačica je predstavila nekoliko zanimljivih prijedloga kako provoditi i unaprjeđivati korelaciju Vjeronauka i Glazbene kulture.

Nakon pauze uslijedilo je treće predavanje pod nazivom Glazba u kurikulumu Katoličkog vjeronauka koje je održao je doc. dr. sc. Mihael Prović, sveučilišni nastavnik na Katedri Religiozne pedagogije i katehetike Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U prvom dijelu predavanja dr. Prović je podsjetio vjeroučitelje na identitet i svrhu Katoličkog vjeronauka i Glazbene kulture ističući interdisciplinarnost i isprepletenost glazbenog i vjerskog odgoja i obrazovanja. U drugom dijelu analizirao je izabrane sastavnice navedenih kurikuluma te predstavio njihove dodirne točke naglašavajući da se povezanost Glazbene kulture i Katoličkoga vjeronauka najviše se ostvaruje u pjesmi, ali i kroz otkrivanje kršćanskih motiva i utjecaja kršćanstva na hrvatsko društvo i hrvatsku kulturu na području glazbene umjetnosti i tradicije. U trećem dijelu ponudio je konkretne prijedloge kako ostvariti što bolju povezanost između Vjeronauka i Glazbene kulture u nastavi, a osobito u izvannastavnim aktivnostima.

U trećem dijelu skupa održane su pedagoške radionice na temu Primjena glazbe u vjeronaučnoj nastavi u razrednoj nastavi, predmetnoj nastavi i srednjoj školi. Pod vodstvom vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji imaju iskustvo u radu s glazbom, u radionicama su predstavljeni primjeri dobre prakse na temu korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture te su osmišljeni zadatci tijekom kojih su vjeroučitelji mogli promišljati i dijeliti iskustvo kako obogatiti svakodnevnu praksu glazbom. Veliki doprinos u osmišljavanju radionica dale su Školske sestre franjevke koje su proslavile 100 obljetnicu osnivanja Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu potvrđujući tako svoj veliki doprinos u školskom vjeronauku i župnoj katehezi. Radionice za vjeroučitelje koji izvode nastavu pretežno u razrednoj nastavi pripremile su: Marija s. Lidija Čotić, Nediljka s. Katarina Čotić, Jaka s. Vjera Gulić i Pera s. Antonela Malenica. Radionice za vjeroučitelje koji veći dio satnice ostvaruju u predmetnoj nastavi, osmislili su: Sandra s. Rebeka Batarelo, Marija s. Marinela Delonga, Mario Žuvela i s. Anita Perkušić. Radionice za vjeroučitelje koji izvode nastavu vjeronauka u srednjim školama pripremili su Nikola Milanović i Marin Bašić.

Na kraju stručnog skupa provedena je evaluacija te su sabrani zaključci i vrijedne inicijative od kojih je zasigurno vrijedno spomenuti osnivanje pjevačkog zbora vjeroučitelja kojeg će voditi vjeroučitelji Marko Vrkić i Ljubo Jermelić. Tako je stručni skup posvećen vjeronauku i glazbi okrunjen osnivanjem zbora koji će pjesmom slaviti Boga i, nadamo se, biti spremni uveličati buduće susrete vjeroučitelja.

Sabina Marunčić, lic. theol.

FOTOGALERIJA

1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 13.jpg 14.jpg

15.jpg 16.jpg 17.jpg

18.jpg 2.jpg 20.jpg

21.jpg 22.jpg 23.jpg

23a.jpg 24.jpg 25.jpg

26.jpg 3.jpg 4.jpg

4a.jpg 5.jpg 6.jpg

7.jpg 8.jpg 9.jpg

P1740290.jpg P1740311.jpg P1740415.jpg

P1740422.jpg P1740426.jpg P1740433.jpg

P1740435.jpg P1740444.jpg P1740450.jpg

P1740456.jpg P1740461.jpg P1740469.jpg

P1740471.jpg P1740479.jpg P1740487.jpg

P1740489.jpg P1740494.jpg P1740499.jpg

P1740505.jpg P1740520.jpg P1740525.jpg

P1740527.jpg P1740540.jpg P1740550.jpg

P1740553.jpg P1740560.jpg P1740562.jpg

P1740563.jpg P1740581.jpg P1740585.jpg

P1740590.jpg P1740603.jpg P1740609.jpg

P1740618.jpg P1740627.jpg P1740633.jpg

P1740638.jpg P1740644.jpg P1740653.jpg

P1740658.jpg P1740666.jpg P1740669.jpg