Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano u četvrtak, 10. svibnja proslavio svoj dan i devetnaestu godinu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici.

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s izaslanikom provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Antom Udovičićem, v. d. dekana KBF-a u Splitu i prodekanom KBF-a u Đakovu, profesorima i odgojiteljima.

 

Nakon toga svečanost je nastavljena u Velikoj dvorani gdje je prof. dr. sc. Anđelko Domazet, v.d. dekana uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito velikom kancelaru KBF-a u Splitu nadbiskupu dr.sc. Marinu Barišiću, izaslaniku vicekancelara KBF-a fra Anti Udovičiću, prorektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. Alenu Soldi, rektoru CBS-a don Juri Bjelišu i ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa dr. don Edvardu Pundi, nazočnim dekanima i prodekanima, predstavnicima znanstvenih udruga i kulturnih ustanova te redovničkim poglavarima i poglavaricama, nastavnicima, studentima i osoblju Fakulteta.

Sve nazočne pozdravio je veliki kancelar KBF-a mons. Barišić, izrazivši čestitke za Dan fakulteta studentima i profesorima, osobito diplomantima i nagrađenim studentima.  „Kažu da je danas svijet pun arhitekata, a malo je zidara. Želio bih, dragi diplomanti, da vaša diploma i znanje budu ugrađeni u današnji svijet da on bude preobražen i zahvaćen već ovdje ostvarenošću čovjeka i čitave naše stvarnosti“, kazao je nadbiskup Barišić čestitavši Sveučilištu u Splitu koje se plasiralo među osam najboljih u Novoj Europi.

Prorektor Sveučilišta u Splitu prof. Soldo u svom je pozdravnom govoru pak naglasio kako je KBF formalno-pravno mlada sastavnica splitskoga Sveučilišta, ali gledajući u prošlost to je najstarija sastavnica obzirom da teologija u Splitu postoji još od ranog srednjeg vijeka. Također, prorektor je istaknuo kako je sigurno i KBF pridonio svojim radom i aktivnostima uspješnosti Sveučilišta.

Dekan prof. Domazet iznio je izvješće o radu Fakulteta  istaknuvši  da je usvojen novi statut KBF-a, pokrenuti znanstveno-istraživački projekti,  uspješno provedena reakreditacija poslijediplomskog studija te da je u pripremi program cjeloživotnog obrazovanja „Kulturni turizam.“ Na tri studijska programa u ovoj akademskoj godini, 2017./2018., upisano je ukupno 243 redovitih studenata, a na dva poslijediplomska doktorska studijska programa 25 studenata.

Prigodom proslave dana Fakulteta dodijeljene su 34 svjedodžbe i diplome  te nagrade studentima i povelje zahvalnosti umirovljenim nastavnicima.
Trinaestero studenata  je postiglo zvanje magistra/magistre teologije, sedmero ih je steklo zvanje magistra/magistre katehetike, a četrnaestero je primilo svjedodžbe prvostupnika /prvostupnice katehetike.

Petero studenata postigli su licencijate iz teologije: Ante Samardžić, Jelena Hrgović, Sabina Marunčić, Višnja Milanović Radić i Ljubomir Ladan.

Prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje tri nagrade najboljim studentima. Prva se nagrada dodjeljuje studentu koji je položio sve predmete cjelovitoga studija te ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrade se dodjelila Danku Kovačeviću. On je u prošloj ak. god. 2016./2017. odslušao cjeloviti program integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položio sve predmete cjelovitog studija, ostvario 337 ECTS boda s prosječnom ocjenom izvrstan (4,87).

Druga se nagrada dodjeljuje studentu koji je u protekloj akademskoj godini položio sve predmete iz godine koju je pohađao i ima najbolji prosjek ocjena, koji ne smije biti ispod 4,0. Ove godine nagrađena je Katarina Zrno, studentica druge godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog Filozofsko-teološkog studija. U prošloj je akademskoj godini ostvarila  60 ECTS bodova i položila ispite s prosječnom ocjenom (4,94). 
Treća nagrada dodjeljuje se studentu koji ima najbolji seminarski rad u protekloj godini, čija ocjena ne smije biti ispod 4,0. Nagrađen je seminarski rad Danka Kovačevića, magistra teologije. Seminarski je rad izradio pod vodstvom prof. dr. sc. Ante Vučkovića pod naslovom „Terrence Malick i autentičnost“. 

Povelje zahvalnosti dodijeljene su izv. prof. dr. Ivanu Jakulju, prof. mo. Šimi Maroviću, mr. sc. Miljenku Odrljinu i s. Mariangeli Majić, dipl. religiologinja, koji su prošle akademske godine otišli u mirovinu. 

FOTOGALERIJA

Pin It