Promocija i podjela sveučilišnih potvrdnica o završenom jednogodišnjem teološko-katehetskom doškolovanju za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama upriličena je, u subotu 28. rujna 2019. godine, u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Doškolovanje je organizirala Katedra religiozne pedagogije i katehetike splitskog KBF-a u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije. Promovirano je 39 odgojiteljica u vjeri.

Svečani akademski čin započeo je glazbeno-scenskom molitvom pod nazivom „Želim biti dijete milosrdnog srca“ koju su izvela djeca Katoličke vjerske skupine Dječjeg vrtića „Rusulica“ iz Splita. Tijekom akademskog čina djeca su izvela još nekoliko pjesama: „Ljubav Božja je velika“, „Biblija“ i „Pjevaj Isusu“, a sve pod vodstvom odgojiteljice Hani Čargo koja je jedna od prvih odgojiteljica u vjeri u javnim vrtićima na području Splita.

Pozdravljajući splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, dekana KBF-a prof. dr. sc. don Alojzija Čondića, pročelnicu Katedre religione pedagogije i katehetike na KBF-u i voditeljicu programa teološko-katehetskog doškolovanja prof. dr. sc. Jadranku Garmaz, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš čestitao je svim promoviranim odgojiteljicama u vjeri. „Poštovane odgojiteljice, vaše upisivanje zahtjevnog jednogodišnjeg programa cjeloživotnog obrazovanja za odgojiteljice u vjeri svjedočanstvo je hrabrosti vašeg kršćanskog života. Uloženi trud i vrijeme, znatni financijski troškovi, pohađanje predavanja tijekom 20-ak tjedana, polaganje ispita, a sve to bez ikakve materijalne koristi ili motiva za zaposlenjem, govore o vašoj unutarnjoj motivaciji da, uz svoju opću pedagošku izobrazbu, budete i odgojiteljice u vjeri. Upravo te činjenice zaslužuju respekt i ovog Fakulteta i svih biskupija Splitske metropolije“, ustvrdio je predstojnik Periš.

„Ovo je već četvrti put da se na našem fakultetu organizira ovaj program cjeloživotnog obrazovanja za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama te je do sada teološko-katehetsko doškolovanje na našem fakultetu završilo 185 odgojiteljica. Odgojiteljice u vjeri redovito se susreću u proljeće svake godine na stručnom skupu koje za njih organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, čime kontinuirano nastavljaju svoje permanentno usavršavanje“, nastavio je don Josip.

Prigodnu riječ nazočnima uputila je i prof. Garmaz. Čestitajući odgojiteljicama, potaknula ih je na trajno usavršavanje kroz ostale programe splitskog KBF-a, rekavši kako je ponosna na sve one koji su sudjelovali u ostvarenju ovoga projekta. „Naši profesori su s iznimnom radošću dolazili na predavanja kako bi vas upoznali s temeljnim učenjima Crkve. Filozofija, osnove biblijske teologije i didaktike, dogmatika, ekleziologija, liturgika, moralna teologija vama više ne predstavljaju nepoznanicu“, naglasila je prof. Garmaz, dodavši kako su ovakvi projekti važni jer stvaraju stručnjake, a „upravo najveći stručnjaci trebaju raditi s najmanjima“.   

U ime Fakulteta, pozdravnu riječ izrekao je dekan prof. dr. sc. Alojzije Čondić. Istaknuo je kako je ovo veliki događaj za Fakultet, Crkvu i cijelo društvo u kojem živimo. Zaželio je odgojiteljicama da i dalje produbljuju svoje vjersko znanje kako bi ga mogle usađivati u srca djece jer su „djeca i mladi temelj kršćanstva i naše domovine“.

Novim odgojiteljicama u vjeri obratio se i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, podsjetivši sve prisutne na važnu odgojnu ulogu žene kroz cijelu ljudsku povijest. „Kolika je važnost žena u brizi za najmlađe najbolje nam govori jedan trenutak iz povijesti izabranog naroda. Dvije tete, Šifra i Pua, spasile su jedan narod. Već nam one daju čvrsto svjedočanstvo o važnosti ženskog elementa u odgoju i spašavanju djece“, naglasio je nadbiskup. Ohrabrujući odgojiteljice u vjeri, rekao je kako su one „produžena ruka koja povezuje obitelj s društvom i širom zajednicom“. Čestitajući odgojiteljicama, poželio im je obilje Božjeg blagoslova u njihovu radu i kršćanskom rastu.    

Potom je dekan Čondić podijelio novim odgojiteljicama u vjeri sveučilišne potvrdnice (20 ECTS bodova) na temelju kojih mogu tražiti službeni kanonski mandat i provoditi katolički vjerski odgoj u svim javnim i privatnim predškolskim ustanovama. Nadbiskup Barišić svim je odgojiteljicama uručio prigodne darove: priručnik vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama „Njihovo je Kraljevstvo nebesko“, zbornik učeničkih literarnih i likovnih radova „U zagrljaju moje mame“ i krunicu s nadbiskupovim grbom. Na kraju svečane promocije riječi zahvale u ime svih odgojiteljica uputila je Matea Brnić Levada. Nakon promocije odgojiteljice su nastavile druženje na prigodnom domjenku u prostorijama fakulteta.

Slavko Blažić

Pin It